Hivatás- és méltóságtudatos öltözködés, smink 9. - Smink, keresztény szemmel

Smink, keresztény szemmel (vagy inkább szemre...)
Előző bejegyzésekben már belementem abba, mire és hogyan lehet használni a sminket, és elemeztem, keresztény szemmel milyen megítélés alá tartozik. De azt még nem részleteztük, milyen a jó smink, és hogy milyen a felfogásunk az arcfestésről.
Ha az jut eszünkbe a sminkről elsődleges asszociációként, hogy vakolat, akkor sok rossz sminket láthattunk már életünkben. Merthogy a smink egyáltalán nem válhat elkendőző réteggé az arcon. A jó sminknek az az ismérve, hogy olyan természetes, hogy nem is látszik, kifestettük magunkat. Igazodik a bőrünk igényeihez, és inkább kiemel, mint takar.
A hajnál is, és itt is fő jelszónk a természetesség. Tehát előtérbe kerülnek - a most egyébként divatos - natúr sminkek, azok amelyek a természetes, letisztult hatásra törekednek. Jó és kifinomult megoldás a klasszikus szemhéjtus + rúzs kombináció (vörös rúzzsal csak esti alkalomra). Vannak, akiknek nagyon jól áll és nem túlzó a színes smink akár nappalra is. A hatás mégis legyen könnyed. Ami elkerülendő, az, hogy ismét az "eladni akarom magam" jegyében csábításra kiélezve sminkeljünk - mert akkor biztos megszalad a kezünk és túl kihívóak, rikítóak leszünk. És természetellenesek.
Néhány tipp a megvalósításhoz és a túlzások elkerüléséhez:
1) A jó smink szempontjából nagyon fontos a jó alapozó. Ha az a bőrünknek megfelelő, nem takarja el, és szép, egyenletes tónust és ragyogást ad neki, akkor jól választottunk. Az alapozóra azért van szinte mindig szükség, ha sminkelünk, mert ez óv meg attól, hogy a festék elkenődjön, leolvadjon. Ez az, ami tartósítja...
2) Ha mást nem is rakunk fel az arcunkra, csak ezt, egy kis szemspirált, meg szájfényt, máris észrevétlen, 5 perc alatt elkészíthető smink van rajtunk.
3) Az egyetlen dolog pedig, amit  sminkundoritiszeseknek is érdemes használni, mert könnyű, gyors és hatásos - a szempillafestés. Ennyi elég a szem kiemeléséhez.
4) Fontos kérdés sminkeléskor, hogy az arcon hová helyezzük a hangsúlyt: a szemre vagy a szájra. Ezt jó eldönteni, és választani, mert elkerülhetőek a túlzások.
5) Nappalra könnyű, természetes sminket válasszunk, estére lehet színesebbet, csillogóbbat. Bulira és farsangra lehet füstöset is.
6) Alkalmakra, bulikra sose lendüljünk túlzottan bele! Nincs annál rosszabb, mint ha valaki, aki egyébként nem használ sminket, iszonyú mennyiséget tesz fel a buli kedvéért (mert nincs gyakorlata).
7) Az esküvőre mindenképpen visszafogott, letisztult sminket készítsünk, akár az oltárnál, akár hátrébb ülünk. A túlzások sajnos rontanak az alkalom fényén. (És nem illik túlragyogni a menyasszonyt.)
8) Mindenkor igaz a kevesebb több mottó.
9) Kerülendőek: sötét rúzsok; vastag, túlzó, vagy rikító szemfestés; a goth, punk és ehhez hasonló stílusokra jellemző színpadias megjelenés; a színpadias megjelenés egyáltalán; a vörös, vagy erőteljes színű rúzsok használata nappal; a túlzott csillogás (csillámpor, fémszínű tus, kövek stb.)
10) És végül egy esztétikai dolog. Sose húzzuk ki a szánkat sötétebb kontúrral és rúzsozzunk rá világosabbal - a hatás csúnya és közönséges.

Aki itt és most sminkiskolát is vár/remél tőlem, annak sajnos csalódnia kell, mert ebbe a bejegyzésbe a terjedelme miatt nem fér bele semmi ilyesmi. De nagyon szívesen írok posztokat erről a témáról, ha igény van rá. Ha te, Kedves Olvasóm, szeretnéd, hogy ilyesmiről is szó legyen, írj megjegyzést ehhez a bejegyzéshez.
Mégis nyújtok azért segítő kezet a sminkszínek kiválasztásához. Az előző részben is volt szó a négy évszak szerinti típusokról, hát most azt lehet alább kideríteni, kinek milyen smink árnyalatok állnak jól. Íme:

Tavasz típus
Enyhe tavasz
Bőrszín: világos és meleg
Hajszín: világosszőke, közepesen szőke vagy aranyszínű
Szemszín: világos




A színskála meleg és vidám, kissé savanykás pasztellszínekből áll. Még a feltűnő sminkek is, legyen az semleges vagy színes, meg kell őriznie a típus eredeti fiatalosságát, áttetszőségét.
(Mindegyik smink színpalettán az arcpirosító színeket körülvevő szív ornamentika színe az egyes típusokhoz tartozó hivatkozott rúzsszín.)

Intenzív tavasz
Bőrszín: világos vagy matt, meleg
Hajszín: világosbarna vagy gesztenyebarna, aranyszínű
Szemszín: világos és közepesen sötét



A meleg és nyílt színek gyönyörűen harmonizálnak ezzel az évszakkal, mely gyakran ragyogó természetes színskálát vonultat fel. A kontrasztra épülő smink jól illeszkedik a bőrszín veleszületett dinamizmusához.

Nyár típus
Enyhe nyár
Bőrszín: világos vagy matt, hideg
Hajszín: szőke vagy világosbarna, hamvas
Szemszín: világos



Az "enyhe nyár" típusú nő jellegzetességeinek hangsúlyozására a hideg, púderes pasztellszínek a legalkalmasabbak. A kissé fáradt bőrszínt már egy leheletnyi szín felvitele is felélénkíti.

Intenzív nyár

Bőrszín: világos vagy matt, hideg
Hajszín: gesztenyebarna, hamvas
Szemszín: közepesen sötét, sötét



Hideg színek, közepes, vagy erőteljes ragyogás, mely lehet enyhén fátyolos, de mégis vibráló, ezek a jellegzetességek adják az "intenzív nyár" tipikus kicsattanó üdeségét. Az ilyen hölgyek előszeretettel alkalmazzák a kifinomult, rafinált kompozíciókat.

Ősz típus
Enyhe ősz

Bőrszín: világos vagy matt, meleg
Hajszín: aranyszőke vagy vörösesszőke
Szemszín: világos, vagy közepesen sötét



A színek visszafogottak és melegek. A túl erős színkontraszt tönkreteheti az arc lágyságát. A leghalványabb szín is képes kiemelni a típus természetes színeit és dinamizmusát.

Intenzív ősz

Bőrszín: világos vagy matt, meleg
Hajszín: aranyszőke vagy vörös
Szemszín: közepesen sötét vagy sötét



Telt és meleg, ez az őszi föld és szőlőskert színe. Jóllehet a típus természetes színei is elég intenzívek, a kontrasztív smink nagyszerű megoldás lehet.

Tél típus
Enyhe tél

Bőrszín: világos vagy matt, meleg
Hajszín: sötétbarna, barna vagy fekete
Szemszín: sötét



az "enyhe tél" típusú nő az egyetlen, aki egyaránt öltözhet hideg és meleg tónusú ruhákba is. Sminkjét e választáshoz kell igazítania. A nagyon világos, "jegesen" hideg színek viszont nem állnak jól neki!

Intenzív tél

Bőrszín: világos vagy matt, hideg
Hajszín: sötétbarna, barna vagy fekete
Szemszín: világos vagy sötét



Hófehérke például szintén ebbe a csoportba tartozik. Ha hidegek a színek, a kontrasztos smink sikeresen alkalmazható. Az "intenzív tél" típushoz a zúzmarás árnyalatok a legelőnyösebbek.
A tanácsok és típusleírások, valamint a színek Dorothée Bourgués: A szépség nagykönyve c. művéből idéztem és vettem. A palettákat magam pipettáztam  ki saját példányom fotóiból egy Gimp segítségével...

Nos, mostanra ennyit a témáról. Ha hiányoltatok valamit, jelezzétek.


Előzménye:




Megjegyzések

  1. Hasznos dolog kiemelni azt, ami egy keresztény hölgy számára elfogadható. De a "keresztény smink" kifejezés furcsának tűnik. Olyan felosztást el tudok képzelni, hogy "ízléses", "alkalomhoz illő" vagy "túlzásba vitt", "egészségtelen" stb. De a ruhákat sem úgy különböztetjük meg, hogy "keresztény szoknya" és "pogány felső". Ez különösen a nem vallásos embereknél válthat ki gúnyos reakciót.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a megjegyzést. Majd átírom a címet. :-)

    VálaszTörlés
  3. Az ízlés szerintem egyénfüggő. Lehet, hogy valakinek tetszik a miniszoknya, de mivel keresztény, nem veszi fel... Én nem értek egyet Mirjammal ebben, szerintem igenis jó a keresztény vs. nem keresztény megnevezés, mert ez egy értékrendet jelöl, ami alapján kiválasztjuk, mit veszünk föl és hogy sminkeljük (ill. hogy nem) magunkat.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Mirjam!

    Írtam néhány gondolatot, ami azóta érlelődött bennem, amióta megírtad kritikádat. Akkor épp - a lelkiállapotom miatt - kötekedésnek hatott, de később elgondolkodtam rajta. Akkor nem akartam konfliktusba keveredni. De azért nem akartam azt se, hogy tisztességes válasz nélkül maradj. Kérlek, ne haragudj, hogy ezeket nem akkor írtam meg.

    Szeretném, ha azt is elolvasnád, és elmondanád a véleményedet.

    Köszönettel:
    Zsófi :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hivatás- és méltóságtudatos öltözködés, smink 1. - Keresztény lányok, nők és a világi divat

Egy guru vagy Jézus? - Tanúságtétel a jóga és a kereszténység összeférhetetlenségéről

Hivatás- és méltóságtudatos öltözködés, smink 4. - Alapszabályok egy keresztény ruhatárhoz