Joggal nem hiszünk a horoszkópban

Alfons Mucha: Zodiákus
Innen származik.
Sokan még a keresztények közül is megdöbbennek, amikor ilyen kijelentéseket teszek: nincs asztrológiai jelem, a kereszt jele van rajtam. Vagy ugyanezt mondom gyermekeimről. Eleve visszautasítva ezzel (talán kissé gőgös módon) hogy elkezdjenek egy olyan skatulyába belepasszírozni, amely állítólag segít másoknak megismerni engem, ill. inkább előítéleteket hozni rólam (vagy ugyanezt tenni gyermekeimmel). Bár régen elvetettem már a horoszkópok szavahihetőségét, emlékszem még rá, mennyi ideig élt bennem az a vélekedés, hogy azért jó ez a néhány csillagövi jegy, mint személyiségtipológia. Ezt az döntötte le bennem végleg, amikor ráébredtem, ezek szerint az "elvek" szerint teljesen és tökéletesen nem illünk össze férjemmel, akkor még barátommal, és ellentétei vagyunk egymásnak. Pl. férjem volt kollégái közül valaki elmagyarázta, hogy a kínai horoszkóp szerint abszolút ellentettek vagyunk. Igaz, ami igaz, érdeklődésből utána néztem, s valóban. Ő egy tűz sárkány, én meg egy víz kutya vagyok aszerint. S mint ilyen nekem "kutyaként" a "sárkányokat" rühellnem kellene, mint ősellenségemet A víz meg a tűz pedig szintén nem a túlzottan egymáshoz való mintapéldája. Ebből is látszik Isten teljesen felette áll ezeknek a babonás hiedelmeknek. Ő minket egymásnak rendelt (erre vonatkozólag sok megerősítés áll rendelkezésemre magától az Értelmi Szerzőtől), s nem gondolt közben arra (miért is tette volna, hiszen Ő szuverén és mindenható), mit fognak szólni hozzá a horoszkópok, vagy az azt hívő emberek.
Rá kellett jönnöm, mint személyiség tipológia sem állja meg a helyét, mert az emberek abban a keresztényi értelemben, ahogy Isten eleve elgondolta őket, valóban mind teljesen egyediek, és itt nem arról van szó, hogy a születése pillanatában mindenkinek egyedi elrendezésű az ég boltozata, s amiatt... Mindebben a személyes tapasztalataim a legkézenfekvőbbek. Az, amilyennek az egyes embereket megismertem. Nem fedték az asztrológiai sablonok a jellemüket.
Őszintén szólva inkább szégyenkezem, hogy ilyen sokáig meggyökerezett bennem egy olyan hiedelemvilág, amelynek a keresztény emberhez semmi köze, s fordítva is így kellene legyen. Aki keresztény, az nem hihet ilyesmiben, hiszen ő arra esküdött fel, hogy személyiségjegyeit Isten rendelkezésére bocsátja, hogy ő alakítsa. Arról nem is beszélve, eleve Őtőle kapta őket, és nehogy azt higgye Isten aszerint válogatta össze a tulajdonságait, hogy épp milyen állatövi jegyben fog megszületni. Istennek egy csodálatos elképzelése van mindannyiunkról, s ahhoz kaptunk talentumainkat, s a személyiségünket meghatározó tulajdonságainkat is.
S ha ez idáig nem lenne elég, nem rég felhívták a figyelmemet a levelező listán, ahol fenn vagyok, erre a cikkre:
http://www.origo.hu/tudomany/20110208-csillagjoslas-csillagaszat-csaba-gyorgy-gabor-csillagasz-harom-pelda-arra-miert.html
Még egy érv, miért is nem kell figyelembe vennünk a horoszkópokat, mivel azok nem tudományos megállapítások, hanem áltudományos sallangok, amivel egyesek igen jól tudnak pénzt keresni. Három példával támasztják alá, miért nem állja meg a helyét az asztrológia, mint tudomány. S mint ilyen, ezért nekünk még inkább nem kötelező figyelembe venni.
Higgyük el, nélküle jobb. Mert teret enged a másik ember, s önmagunk igaz megismerésére, kevesebb előítélettel, több igazi odafordulással.

Megjegyzések

  1. Ez az egyik oldala csak, hogy 12 személyiség tipusra osszák az embereket, meg pénzt keresnek azzal, hogy személyre szabottan megmondják ki kivel és mennyire passzol a csillagjegyeik alapján. De sajnos sokan ezzel kezdik a hetet, a napjukat, a jövőt kutatják, hogy mitismond-a-hogyishívják horószkopos izé, mihezis tartsák magukat. És ez megkötözi a lelket, már nem Isten szeretében bíznak, hanem egy hazugságban, és tudjuk ki a hazugság atyja.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hivatás- és méltóságtudatos öltözködés, smink 1. - Keresztény lányok, nők és a világi divat

Egy guru vagy Jézus? - Tanúságtétel a jóga és a kereszténység összeférhetetlenségéről

Intimitás a keresztény kapcsolatban 6. - Eszközök a tisztaság megőrzéséhez