Amivel a mai lányokat etetik, avagy mivel kábít a Twilight

Edward (Robert Patinson)
Amikor először hallottam a Twilight sagaról, egy riport műsorban szólaltak meg különböző hangok. Azt ecsetelték, azért a fiatal lányok kedvence, mert a férfi főhős, Edward Cullen - aki mellesleg vámpír - lovagias, aki visszafogja magát és nem ront ajtóstul a háznak, azaz a női hősnőnek, Bellának. A média úgy adja ezt el nekünk, mint a fiatalok önmegtartóztató magatartásának reneszánszát. A lányok végre ki merik mondani, romantikus lovagról álmodoznak, aki nem él vissza a szűz hölgy helyzetével.
Tévedés ne essék, én igen is vágyom arra, hogy a fiatalok felfedezzék újra a tisztaság, önmegtartóztatás és szentségi házasság karizmáit, és üdvrivalgásban törnék ki, ha az Egyházon belül és kívül az volna a tendencia, hogy a fiatalok visszatérnek ezekhez az értékekhez.
De maga a Twilight egyáltalán nem erről szól. Az Alkonyat hőse azért bánik porcelánbabaként szerelmével, mert az ő szuper vámpírerejével bármikor összeroppanthatja őt, ha nem vigyáz rá. Azonkívül állandóan ott van a kísértés, hogy egyszer csak elvesztve az eszét, neki támad szerelmének és felfalja... vacsorára... Így Edward óvintézkedései Bella testi épségét célozzák elsősorban...
Miért fals ez a dolog? Mert ha teszem azt, nem emberé és vámpíré (ennek abszurditásáról már írtam egy másik bejegyzésemben), hanem két emberé volna Bella és Edward szerelme, bizony szégyenszemre azt olvashatnánk a lapokon, hogy a fiú egyáltalán nem tartaná vissza kedvesét a heves csókoktól és ölelésektől, sőt... önmaga más egyébtől sem tartózkodna... Legalábbis a regény ezt sejteti.
De van ennél egy sokkal körmönfontabb csúsztatás is. Erről pont Reina Nicolasaval beszélgettünk online, s mindkettőnk tapasztalata ezt igazolta. Ez pedig nem más, mint az, ahogy az írónő Bella érzéseit megírta. Aki olvasta a Twilightot, az észreveheti, hogy Stephenie Meyer olyan érzéseket és vágyakat tulajdonít 17 éves, szűz hősnőjének, amihez legalább 20 évesnek kell lenni, hogy tapasztalja. Bella sokkalta érettebb személyiséget és szerelmet mutat, mint azt valóságosan egy 17 éves lány.
Jó, meg kell említeni, a hősnő nem vallásos. De az sem indokolja azt az anakronisztikus érzelmi világot, amit az írónő neki tulajdonít.
17 évesen az ember (normális esetben) még kezdő a szerelemben, a szerelem testi oldala vajmi kevéssé vonzza, inkább félelemmel tölti el, és ösztönösen inkább a szerelme társaságára, a közös programokra, esetleg nagyon finom intimitásra, amilyen egy kézfogás vagy egy ölelés, vallomásokra vágyik. Romantikára.
Idegen még az a fajta testi vonzalom, amely a másik elcsábítására irányul. Normális esetben.
De nem csak a Twilight csúsztat. A média is, és a filmek és könyvek többsége. Azt zúdítják szerencsétlen tini lányokra, hogy ilyen vágyakat és gerjedelmeket kell hogy érezzenek magukban. Hogy ez a normális... Hogy a fiatalsággal együtt járnak a szerxualitás bonyodalmai.
Jó, ha megnézzük Shakespeare Rómeó és Júliáját, akkor igazat is adhatnánk ennek a tételnek - feltéve ha nem vagyunk keresztények, és nem hirdetünk más eszményeket, olyanokat, mint a tisztaság... - de azt sem árt figyelembe vennünk, hogy akkoriban hamarabb értek meg az emberek. Hamarabb is házasodtak  és vállaltak gyereket... Manapság kb. huszonévesen jutnak a fiatalok olyan érettségre, hogy felnőtté válva házasságot kössenek, családot alapíthassanak. A tisztaságot nem csak azért kell megőrizni, mert a kereszténység ezt tanítja. Azért kell, mert Isten csakis a mi érdekünkben parancsolta így. Nem minden lelki és testi élmény használ nekünk. Ilyen az elhamarkodott és házasságon kívüli intimitás is. Aki szeretne erről olvasni egy jó és egzakt tanítást, az kattintson ide. (Kovács Gábor - Intimitásunk megújulása: a tisztaság)
A média és az ehhez hasonló könyvek már ott bűnt követnek el, hogy elhitetik olvasójukkal, nézőjükkel, hogy ez az, amit érezniük kellene. Mert bizony a lányok elhiszik. Lásd a sok kiskamasz szexuális életéről szóló híradásokat... És ezzel megfertőzik a lelket, amely alapvetően megerőszakolja magát, amikor ösztönös húzodozása ellenére korrumpálja magát a magára eröltetett korai intimitás túlzásával. Amikor olyan vágyakat hazudik saját magának, amik nincsenek meg benne, s fejest ugrik a szakadékba, ahelyett, hogy nem az árral tartana.
Ha fiatal lány vagy, és 17 évesen vagy még többként még nem érzel borzasztó vágyat, hogy "magadra húzd" a lovagodat, akkor ne ijedj meg. Mert te vagy a normális. Nem a többiek, akik emiatt cikiznek.

Megjegyzések

  1. Nagyon jó lett! A vége pedig tömör és velős. :D:D

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zsófi! :) Örülök, hogy tetszett a Gianna sorozat, de sajnos nem én írtam. Csak olvashatóbb formátumban (képekkel) közzétettem a PPEK oldalán található életrajzot, ami a bejegyzések alján be van linkelve.

    VálaszTörlés
  3. Tudom, hogy nem te írtad a szöveget, hiszen mindegyik végén megjelölted a forrásod. Tudod mit, módosítom az Ajánló szövegét, hogy egyértelműbb legyen. További szép napot! :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hivatás- és méltóságtudatos öltözködés, smink 1. - Keresztény lányok, nők és a világi divat

Egy guru vagy Jézus? - Tanúságtétel a jóga és a kereszténység összeférhetetlenségéről

Hivatás- és méltóságtudatos öltözködés, smink 4. - Alapszabályok egy keresztény ruhatárhoz