Hálaadás - 22. nap (hétfő)

Hálát adok:
a tanári hivatásokért, különösen a saját hitoktatói hivatásomért.

A tanárság sokkal fantasztikusabb dolog annál, semhogy hamar leírjam, milyen. Nem fenékig tejfel. Nem mindig felemelő. Sok akadályba ütközik az ember. Sok küzdelem, készület, és önnevelés. De mégis, olyan, mint a Magvető munkája. Lehet, nem is látja, milyen a termés, amit elvetett picinyke mag formájában. Van néha azonnali jutalma is az embernek. Néhány különleges gyerek. Maroknyi.
Kezdő tanárként - mert szerintem hitoktatónak lenni is tanári munka - nekem még sok a lelkesedésem, és tovább visz a nehézségeken, amelyek akadnak szép számmal. Minden tanítványom lelki gyermekem - én így tekintek rájuk.
De most nem csak a saját hivatásomért adok hálát, hanem más elkötelezett tanárokért is. Isten áldja meg őket és adjon nekik kitartást a fásulás és belefáradás évei alatt, hogy hamvaiból támadó főnixként álljanak az ifjúság elé! Adj kérlek, Uram, befogadó szívet tanítványaiknak! És imádkozom azokért a tanárokért is, akik nem elhívatásból választották a pedagógusi pályát: adj nekik gyermekszerető szívet!

Lehet, nem mindenki jár úgy közülük, mint Glenn Holland a Csendszimfónia című filmből (eredeti címe: Mr. Holland's Opus). Hadd állítsak ennek a hivatásnak emléket ezzel a csodálatos - és nem eléggé elismert - filmmel.
Sajnos csak angol nyelven sikerült megtalálnom. Felirat nincs hozzá. De ha tehetitek, nézzétek meg. Aki pedig nem ért angolul, kérem, keresse meg valahogy a filmet magyarul és feltétlenül nézze meg, legalább egyszer életében. Életre szóló élmény, az biztos.
Glenn Holland arra vágyik, hogy híres és gazdag legyen, mint befutott, nagynevű zeneszerző. Ahhoz, hogy több ideje legyen komponálni, tanári állást vállal, mert azt reméli így elég ideje lesz zenéjére és szép feleségére is. Ám mikor tanítani kezd, teljesen más világba csöppen. Először küzd a tanársággal. Legszívesebben sikítva menekülne az érdektelen és bamba tekintetek elől, a látszólag üres fejű tinédzserektől, akikben semmi nem marad meg abból, amit addig megpróbált átadni. Ám rájön, a hiba abban van, ahogy azt teszi. Elkezd igazán, valóban tanítani, felhasználva nem csak a klasszikus, hanem a modern zenét (rock 'n' roll), hogy diákjai ne csak száraz tudást, hanem valódi zeneszeretetet tanuljanak. És sikerül. Harminc év tanítás alatt legfontosabb része életének a diákjai. Igen, sajnos sokszor a családja kárára. Mert nehéz azzal megbirkóznia, hogy kisfiáról kiderül, siket. Lehetetlennek érzi a zene örömének megosztását vele, és ez nagyon sokáig falat von közéjük. Szeretett felesége fia felé fordul, mert őneki is kevés jut férjéből. Mr. Holland bizony még egy fiatal, új szerelem kísértését is megtapasztalja, de állhatatos és hű marad önmagához és szeretteihez. A legcsodálatosabb film arról, mit jelent tanárrá válni, tanár lenni. És hogy mi a tanári pálya jutalma? A film végén kiderül...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elöljáróban - Párkapcsolat, szerelem, társkeresés - keresztényként

Hivatás- és méltóságtudatos öltözködés, smink 1. - Keresztény lányok, nők és a világi divat

Intimitás a keresztény kapcsolatban 6. - Eszközök a tisztaság megőrzéséhez