Feketeerdő torta - csak két evőkanálnyi liszttel

Ezt a receptet abban a kis könyvben találtam, amit az anyósomtól karácsonyra kapott tortaforma dobozában leltem. Eredetileg a koszorú formához javasolták, de a mennyiségeket tekintve sima 26 cm-s tortaformához is kiváló. Nekem nagyon bevált. Könnyű elkészíteni, bár talán nem a legolcsóbb a hozzávalókat tekintve. Én mégis jó szívvel ajánlom, mert nagyon finom!

Hozzávalók:
a tésztához
150 g jó minőségű étcsokoládé (min. 40%-os a tuti, ajánlom a Bocit, mert az még ennél is több!)
7 tojás
150 g cukor
1 tasak vaníliás cukor
150 g darált mogyoró (a sótlanul kapható amerikai  mogyoró tökéletes erre a célra, ha otthon le tudjuk darálni)
25 g liszt (igen, ez kb. két csapott evőkanál)
1 tasak sütőpor
a töltelékhez
350 g leszűrt befőtt meggy (1 üvegnyi)
40 ml a meggybefőtt levéből
400 ml habtejszín
1 tasak Zselatinfix (itt a recept eredetileg 8 lap zselatint írt, de később azt nem írta, mikor hogyan rakjuk bele, így kicseréltem a Zselatinfixre, hogy könnyebb legyen elkészíteni)
300 g mascarpone
2 tasak vaníliás cukor
150 g cukor
csokiforgácsok a díszítéshez (nálam tortadara és 12 szem meggy a befőttből...)

A sütőt előmelegítjük 175°C-ra. (Ne kérdezzétek hogyan, nekem jelölés nélküli gázsütőm van. Ráadásul hiába állítom a legkisebb fokozatra, még úgy is fele sütési alatt megsül a piskóta, és még néha meg is ég egy picit... :-( ) A kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, vagy annak hiányában kizsírozzuk/vajazzuk. Tilos: a tortaforma oldalát kizsírozni, mert szalonnásra sül tőle a piskóta! (Annyira nem nagy dolog beáztatni a tortaforma karikáját és egy kis súrolással levakarni róla a rásült piskótaréteget...)
A tésztához először apró darabokra törjük a csokoládét és vízfürdő felett megolvasztjuk (kevés, olyan 3-4 dl vizet forralunk egy lábasban, és a forró víz gőze fölé helyezzük fémtálban a csokoládét - fontos, hogy a tál alja ne érjen bele a vízbe!). Aztán félretesszük.
A tojásokat a cukorral magas fokozaton a mixerrel habosra verjük. Ez eltarthat kb. 15-20 percig. De fontos, hogy kitartóak legyünk, mert akkor lesz szép levegős és magas a tésztánk. Akkor jó, ha nem csak habos, hanem szép krémes-fényes állagú és magasra feljött a tálban. Ez utána a mixert félretesszük és spatulát ragadunk, hogy ne törjük össze a tojáshabot, ha már sikerült ennyi levegőt beledolgozni...
A csokoládét beleöntjük (hamar lesüllyed az aljára), a liszttel elkevert sütőport rászitáljuk és a mogyorót több részletben szórjuk a tetejére, majd a spatulával szépen, határozott, gyors mozdulatokkal körkörösen beleforgatjuk. Amikor a massza egynemű, beletöltjük a tortaformába. A tetejét szétterítjük, úgy hogy lehetőleg középen alacsonyabb legyen, mint körben a szélén (a közepe hajlamos a felpúposodásra, ezért ez a művelet kiegyenlítő hatású...)
Az előmelegített sütőben 55-60 perc alatt készre sütjük a piskótát. Tilos: az első 20-25 percben a sütő ajtaját nyitogatni. Ha kész, és a tű/fogpiszkáló próba azt mutatja, a tészta átsült, akkor még nyitott ajtó mellett a sütőben hagyjuk 10 percet.
Majd kivesszük, körbevágjuk a tortakarika mentén, leaplikáljuk róla az abroncsot, óvatosan deszkára borítjuk, levesszük a fenekéről a tortaforma alját és lehúzzuk a sütőpapírt. A kerek piskótalapunkat tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk hűlni - ha van, tortarácson.
Amikor már a piskóta kihűlt, ügyesen kettévágjuk - lehetőség szerint vízszintes irányban. :-)
A krémhez a mascarponét kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Ha kész, dolgozzunk bele 20 ml-t a meggy levéből. Az előző két lépést megtehetjük a mixerrel, csak utána jól mossuk el a keverőpálcákat a tejszín felveréséhez.
A tejszínt jó hidegen öntjük a magas falú keverőtálba. Elkezdjük robotgéppel felverni, és egy picike verés után fokozatosan hozzá adjuk a Zselatinfixet. Fontos, hogy keményre verjük a habot, de ne verjük túl! Ha valahogy sehogy sem akar kemény lenni, de még jó a hab és nem vertük túl, tegyük be a hűtőbe egy időre (kb. fél óra). Ott a Zselatinfixnek köszönhetően jobb állagot kap majd a habunk. (Mégis csak jobb, mint leszaladni egy újabb adag tejszínért meg Zselatinfixért... esetleg az éjszaka kellős közepén, amikor az utóbbit éjjel-nappalikban nem lehet beszerezni - mint az egy előbbi tortánál előfordult velem.)
A tejszínhabot a mascarponéhoz keverjük - mixerrel.
A torta alsó felét megöntözzük a maradék 20 ml meggylé felével, majd egy vékony réteg krémet kenünk rá, erre terítjük szét a meggyszemeket. A krém felével befedjük, beborítjuk a fölső tortalappal, amit szintém megöntözünk meggylével. A krém másik felével bevonjuk a torta tetejét és oldalát.
A díszítés tetszőleges. A recept szerint csokiforgácsokkal illenék megszórni. Én meggyel és tortadarával díszítettem. De el tudom képzelni azt is, hogy maradék krémből, vagy sima (habfixálóval felvert) tejszínhabból habzsákkal rózsákat nyomunk a szélére, és aztán a közepét csokiforgáccsal vagy csurgatott csokiráccsal díszíteni. Esetleg a habrózsákra lehet ültetni pár meggyszemet...
Szóval lehet fokozni a látványt. Én most egyszerűbb végénél fogtam meg a dolgot, mert betegen fárasztó cikornyázni.
A tortát min. egy pár óra hűtőben való rostokolás után érdemes vizes késsel szeletelni. Én egy fél napra hagytam hűtőben és tökéletesen összeért.

Süteményes villára fel!


Megjegyzések

  1. Hmmm... nagyon finom lehet és gratulálok a díszítéshez! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Tényleg nagyon fincsi! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elöljáróban - Párkapcsolat, szerelem, társkeresés - keresztényként

Hivatás- és méltóságtudatos öltözködés, smink 1. - Keresztény lányok, nők és a világi divat

Megismerkedni egy másik személyiséggel 2.