Töltött káposzta

Mivel nem titkosított és levédetett a családi recept, örömmel osztom meg veled, kedves Olvasóm (reményeim szerint Mária Magdolna legnagyobb örömére), annak a töltött káposztának elkészítési fortélyait, amit nem rég készítettem.

Hozzávalók egy nagy fazékhoz:

1 kg savanyú káposzta
1 savanyított káposztafej
1 tenyérnyi füstölt csülök (de lehet más füstölt hús is, pl. oldalas, vagy kolozsvári szalonna)
babérlevél (ha nem lenne a káposzta közt)
csöves paprika (kicsi piros erős paprika, ez is akkor, ha nem lenne a káposztában)

a töltelékhez:
1 kg darált sertéshús (comb, lapocka)
kb. 3/4 bögre rizs (2, 2 és fél dl-es bögrével értendő)
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma (vagy több)

bors (bőven)
pirospaprika (min. 2 púpozott kiskanál, inkább több)
(én tettem bele 1 kiskanál őrölt köményt is, mert az jól megy a sertéshúshoz, de pl. anyósom nem szokott rakni bele)

+ 1 tanács előlegbe: Az ételt előző nap érdemes megfőzni és csak másnap melegítve enni belőle, mert minél többet áll, annál jobb lesz.

Az egész hadművelet még a főzés előtti estén kezdődik, amikor is fogjuk a füstölt csülköt (vagy más füstölt husit) és beáztatjuk annyi vízbe, hogy ellepje. Ebben ússzon egész este. Ha nincs biztonságban gerilla hadviselést folytató macskáktól - mint nálunk - (vagy más állatoktól, személyektől), tegyük hűtőszekrénybe.

Másnap a káposzta előkészítésével folytatjuk az előkészületeket. Az apró káposztát és a káposztafejet megkóstoljuk, mennyire sós, vagy savanyú. Ha túlságosan is, akkor átmossuk. Van olyan is, hogy jó úgy, ahogy van. Olyankor nem kell mosni és átugorhatunk a következő lépésre. :)
A káposztafejet, ha eddig nem tettük volna a mosáshoz, leveleire szedjük. A leveleket egyenként kézbe vesszük, és megvizsgáljuk. Ha tenyérnyi, akkor csak a vastag húsos középső erét (torzsáját) vágjuk le róla (én úgy csináltam, hogy vékonyan hagytam belőle, csak a tetejét vágtam le, hogy ne legyen a levél ék alakban lyukas). Azoknál a leveleknél, amelyek nagyobbak a tenyerünknél, másképp járunk el: kettévágjuk, úgy, hogy a torzsát is kivágjuk azzal a mozzanattal. Ha kész, irány tölteléket készíteni.

A töltelék úgy készül, ahogy a töltött paprikáé, de tojás nem kerül bele. Nincs is szükség rá, mert a töltelék anélkül is összeáll.
A darált húst egy nagy tálba tesszük. A vöröshagymát kis kockákra vágjuk. Én szeretem egy kis zsíron vagy olajon megdinsztelni, mert úgy finomabb a töltelék (egyébként anyósom is így szokta). Ha kissé kihűlt, akkor dobom a húsra. De nyersen is bele lehet tenni. A fokhagymát lereszeljük, vagy préseljük, és azt is hozzáadjuk. Sózzuk, jól megborsozzuk, teszünk bele pirospaprikát, hogy szép színe legyen, és - ízlés szerint - őrölt köményt. A rizst lemossuk, lecsepegtetjük és a töltelékhez adjuk. (Ehhez a sima kilós zacskóban kapható rizs a jó, nem a konyhakész...)
Saját kezünket használjuk és gyúrjuk, hogy minden összekeveredjen és összeálljon egy egységes masszává. Én kóstolni nem szoktam. Megmondom miért: sertéshúst sose szabad nyersen fogyasztani! Mindig fenn áll a veszély, hogy borsóféreg van benne, ami a hőkezelés (főzés hatására) ugyebár semlegesül, ám nyersen gyomorpanaszokat és rosszullétet okozhat. (Pont emiatt az állataimnak sem adok nyers húst, hiába sündörögnek körülöttem olyankor, amikor azzal dolgozom...)

Elővesszük a káposztaleveleket és kb. egy evőkanálnyi tölteléket helyezünk az egyik felére. A feltekeréshez kétféle technika is rendelkezésre áll. Ahogy az anyósom csinálja, és ahogyan mások (pl. nekem is ez vált be). 1.) anyósom szerinti technika: a levelet a töltelékkel szorosan felgöngyöljük és utána a széleket ujjunkkal visszatömködjük, hajtogatjuk a töltelék mellé, hogy az oldalak le legyenek zárva. 2.) technika, ahogy én is csinálom: a levelek szélét már göngyölés közben lépésről lépésre befelé hajtogatom a töltelékhez. Esetleg, ha szükséges, az 1. technika szerint igazítom...
(Ha mind betöltöttük a tölteléket és netán-tán maradt belőle, azokból gombócokat hengergetünk a tenyerünk közt.)

Előveszünk egy nagy űrtartalmú lábost. Olyat, amiben húslevest szoktunk főzni például...
Az alját és az oldalát is kikenjük vékonyan zsírral. (Anyósom szerint ez ízlés szerint el is hagyható. Én azért nem engedtem belőle. Ennyi zsiradék nem vészes...)
Az aljára apró káposztát terítünk. Arra rakjuk középre a vízből kivett, beáztatott füstölt csülköt. Köré mehet néhány töltelékes káposzta. Aztán megint apró káposzta és megint töltelék. És így tovább... amíg el nem fogy. A tetejére is apró káposzta megy. A fazék tetejétől számítva hagyjunk azért egy 3-4 cm-es helyet, ne pakoljuk tele, mert az étel meg fog dagadni.
Rétegezés közben úgy szokták, hogy egész borsot is raknak bele rétegenként, ám nem mindenki szereti, ha alá van aknázva az étel szemes borssal. Anyósom tanácsa, hogy a töltelékbe kerüljön több bors, és akkor elhagyható az aknamunka...
Ha nem volt a káposzta közt babérlevél és csöves paprika, akkor ezeket pótoljuk, azaz a tetejére dobjuk. Aztán hideg vízzel felöntjük úgy hogy éppen ellepje.

Feltesszük a tűzre. Közepes vagy nagy lángon főzzük, míg felforr, aztán takarékra vesszük. Az étel kb. 2-3 óra alatt készül el. Addig szorgalmasan öntögessük utána időnként az elpárolgó vizet, hogy a teteje is szépen főjön. Én  félig lefedtem, hogy párolódjon a teteje...
Ha a tetején az apró káposzta rendesen megfőtt, akkor a többi is megfőtt.

Hagyjuk kihűlni - hűlés közben sok levet magába szív, de akkor se ijedjünk meg, ha az összeset, nem baj - és utána pakoljuk csak be másnapig a hűtőbe. Másnap elővesszük, megmelegítjük, és ízlés szerint tejföllel és/vagy kenyérrel fogyasztjuk. Nálunk három napig dőzsöltünk egy fazéknyiból...

Jó étvágyat és sok sikert a főzőcskéhez!

Megjegyzések

  1. Hűűű, jaaaaaaaaj NAGYON KÖSZÖNÖM!

    És még egy kérdés: a macska szereti a füstölt csülköt?! :D

    (gerilla macska :))))

    VálaszTörlés
  2. Az enyéim minden húsneműt igyekeznek megszerezni. Lett légyen felvágott, nyers hús, májkrém, virsli, főtt vagy sült husi... Néha még a virsli műbelét is, ami rájuk nézve nagy hazardírozás... Úgyhogy nekem igen is védekeznem kell szemtelen próbálkozásaik ellen. :)

    VálaszTörlés
  3. Ja, lemaradt még egy dolog: nagyon szívesen! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mércékről, szerelemről és szeretetről 2. - A szerelem természetrajza

Megismerkedni egy másik személyiséggel 2.

Önkielégítésről keresztény lányoknak 3. - Fegyvertár a küzdelemhez