Sokoldalú mosogatószer

Mikor a gáztűzhelyet takarítottam, akkor jutott eszembe, hogy megosszam veled, kedves Olvasóm, mire is jó az egyszerű mosogatószer, ami mostanság a fejlesztéseknek köszönhetően kitűnő zsíroldó hatású.
Peterson Productions filming advertisement for Breeze laundry detergent
Innen.
Például ha foltos lesz a gyerek ruhája, sokszor az enyhe mosogatószeres szivaccsal való azonnali letörlés rengeteget jelent. Lehet, hogy nem kell a gyereket átöltöztetni! Ami valljuk meg, nagyon hasznos, ha épp indultunk volna, s akkor vesszük észre a bosszantó foltot. Különösen zsíros-olajos foltoknál válik be, de nekem jó szolgálatot tett apró kakaó foltnál is. Ha a kakaó mégsem jönne ki, és kénytelenek vagyunk mégis levetkőztetni a gyereket, s a ruhát hideg vízbe áztatni, némi folttisztító vagy mosószer társaságában, akkor is jó előkezelő szernek minősülhet. Különösen akkor ajánlatos használata, ha akár a gyerek, akár mi, lecsurgattuk magunkat a pörkölt vagy a bolognai spagetti zsíros - paradicsomos szaftjával/szószával. Ilyenkor a ruha azonnal le, mi pedig balra el a konyhába a mosogatószerért, mert némi meleg víz és az imént említett kemikália oldatába áztatni a ruhadarabunkat igen hatásos. Mert lehet, hogy mi már keresztet vetettünk rá, hogy ez már csak ecetes ollóval jön ki, be fog bizonyosodni, hogy mégsem. Mosogatószerrel...
De a mosogatószer más takarítási területre is kiváló. Mégpedig az említett tűzhelyre. Amióta megjártam Huncutkámmal a toxikológiát, s ott végighallgattam az orvosoktól és nővérkéktől egy-két történetet, azóta nem vagyok hajlandó olyan durva marószereket, mint a hideg zsíroldó tartani a lakásomban. Baleset bármikor történhet. Még elzárt szekrények esetén is. Az ilyen kis "csiporkáknál" elég egy perc, amíg másfelé néz az ember és kész a baj. (A másik vegyszer, amitől érdemes megszabadulni, az a körömlakklemosó.)
Hogy addig miért volt a lakásban? Mert én is szerettem kényelmes lenni. Pik-pak, erölködés nélkül lemosni a tűzhelyet. Pedig nagyon sok olyan szer van, ami olcsóbb is, mint a divatos méregdrága tisztítók, és kevésbé veszélyesek. Akár a környezetre is. Ha tudnánk mi mindent lehet elérni némi ecettel meg szódabikarbónával... (Viánál bepillantást lehet nyerni ezekbe. Nekem különösen a mikró takarítása tetszik, ki is fogom próbálni.)
De ne menjünk messzire. Nem kell a tűzhelyhez súroló. Egyszerűen csak "áztassuk be". Azaz mosogatószeres vízzel locsoljuk meg a nagyon csúnya felületeket. Egy kevés ázás múlva, egy kis erőlködéssel nagyon szépre lehet törölni a zománcot! Meg a környező csempét...
És nem utolsó sorban kitűnő szappanbuborék oldatot lehet belőle csinálni házilag, némi glicerin és víz hozzáelegyítésével! Úgyhogy még szórakoztató is, nem csak sokoldalú! :-)
Te, kedves Olvasóm tudtad ezeket? Vagy hasznos volt ez a bejegyzés?

Megjegyzések

 1. Köszönöm szépen, Gábor atya! :-)

  VálaszTörlés
 2. Már két ruhát mentettem meg ezzel a módszerrel (cseresznye illetve kakaófolt tűnt el!) Köszönöm.

  VálaszTörlés
 3. Örülök neki! Lám, nem csak nekem vált be! :D

  VálaszTörlés
 4. Ruhára jó, de az én tűzhelyemre kevés volt :D

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elöljáróban - Párkapcsolat, szerelem, társkeresés - keresztényként

Hivatás- és méltóságtudatos öltözködés, smink 1. - Keresztény lányok, nők és a világi divat

Intimitás a keresztény kapcsolatban 6. - Eszközök a tisztaság megőrzéséhez