Válasz a kígyónak

Ezzel a bejegyzéssel szeretnék Apulchra mellé állni a harcban, hogy kiálljon az igazságért. Mindennapok c. blogjában írt egy posztot Kármel és a jóga címmel. Nem tudta szó nélkül hagyni azt, hogy a centenáriumi ünnepségre egy jógát és meditációt oktató egyént hívtak meg, s ezt még reklámozzák is a római honlapon.
Nagyon nehéz sokszor megmagyarázni még az Egyházon belül is, mi a baj a jógával és a többi ehhez hasonló dologgal, mint amilyen pl. a homeopátia... És nem egy szerzetesrend esik áldozatául annak, hogy elhiggye, bizonyos technikák, leválasztva eredeti vallási kontextusáról, már nem ártalmasak. Csakhogy ezek a dolgok nem így működnek. Olyanok, mint egy tál gyöngyöző, sárga leves, ami ínycsiklandó illatfelhőt párologtat maga felett. Már a kanaladat fogod, hogy megkóstold, s akkor megtudod, egyetlen csepp cián van benne. Elkezdenéd-e enni ezek után a levest? Lehet-e egyáltalán úgy megenni egy tányér levest, hogy a belekevert ciánt elkerüljük? 
Az összes ilyen dologgal az a baj, hogy a szellemi kontextust nem lehet kizárni. A szellemi kontextusról van egy nagyon jó tanítás. Van Kovács Gábor atyának egy Mágia és hit c. könyve, abban pedig a Kontextus c. fejezet, amit itt is megtaláltok, a régebbi, Mária Rádión leadott előadás sorozat alapján. Továbbá ajánlom elolvasásra a következő könyvet, és annak jógáról szóló fejezeteit, s ez nem más, mint Gál Péter atya A New Age keresztény szemmel c. könyve (a link a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtárban található "példányhoz" vezet). Ajánlom áttekintésre A New Age megértése - Gyökerek IV.: A jóga és a guruimus c. fejezetét, ahol az alapokat mondja el a jógával kapcsolatosan, míg a Jóga körök c. fejezet a Csoportok, eszmék, iskolák részen belül a "keresztény jógáról is beszél".
A bejegyzésem végén szeretném megmutatni az Apulchra által készített videót, ami egy nagyon jó tanítást tartalmaz, illusztrálva. Az apropója, ami alapján készült, itt található.

Válasz a kígyónak 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elöljáróban - Párkapcsolat, szerelem, társkeresés - keresztényként

Hivatás- és méltóságtudatos öltözködés, smink 1. - Keresztény lányok, nők és a világi divat

Intimitás a keresztény kapcsolatban 6. - Eszközök a tisztaság megőrzéséhez