Melange - kávékülönlegesség házilagMinap Cantuccihoz jutottam nagyon olcsón a kedvenc diszkontomban. Mint ez később kiderült, egy mandulás süteménykétszersült, amit direkte kávéhoz készítenek, mártogatósnak. (Hiába, az olaszok készítik a legjobb kekszeket...) Ha látni akarod milyen, és esetleg elkészíteni is katt ide.

Ha már van toszkán sütemény különlegességünk, ahhoz dukál egy jó melange. Nem tudod hogy kell elkészíteni? Hát így. Nincsenek ilyen profi eszközeid otthon? Akkor tarts velem, és készítsük el házilag.Hozzávalók (2 személyre):
kb. 3-4 dl tej
méz
egy adag lefőzött feketekávé
Célszerszámok:
2 bögre, vagy a látványosság kedvéért üvegpohár
kézi habverő
mikrohullámú sütő vagy tejforraló edény
kotyogós kávéfőző (csak nagyon indokolt esetben sima kávé- és teafőző)

A tejet majdnem forrásig melegítjük. Ha forró, könnyebb szép habosra dolgozni. Beletöltjük a bögrébe, és beletesszük a kézi habverőt, aminek a szárát két tenyerünk között addig sodorgatjuk, amíg elég masszív hab nem képződik a tej tetején.
A mézet ilyenkor szoktam belecsurgatni. Lévén nehezebb, mint a tej, az aljára kerül. De ha a tejhabosítás előtt teszem a bögrébe, beledolgozom a tejbe, amit azért nem szeretnék... A csurgatás vége felé én szép kis mézcsík-rózsákat szoktam rajzolni a hab tetejére, így az édes lesz fogyasztáskor.
Ezután a lefőtt forró fekete kávéval egyenletesen felöntjük, addig, amíg engedi és jónak látjuk. Ha jól csináltad, és épp üvegpohárba öntötted, látni fogod, hogy a középső - néha az alsó is - réteg színeződik csak el. Bizony, ez a lényege.
A végén én a tetejét meg szoktam szórni egy kis csipet fahéjjal, vagy keserű kakaóporral.
Ecco! Kész is az ínycsiklandó melange-unk.

Már csak keksz kell hozzá... :-)
Megjegyzések

  1. Bocsánat a nagy szünetekért. Egyszerűen nem akarta az igazat... :-(

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elöljáróban - Párkapcsolat, szerelem, társkeresés - keresztényként

Hivatás- és méltóságtudatos öltözködés, smink 1. - Keresztény lányok, nők és a világi divat

Intimitás a keresztény kapcsolatban 6. - Eszközök a tisztaság megőrzéséhez